Συνταγές

Πως να φτιάξετε σπιτικό πελτέ ντομάτας

5e905f653406cd1799863f45a931fd015c8cecc7

Ανάγνωση σε 3′

Ο σπιτικός τοματοπολτός είναι κάτι τελείως διαφορετικό (και πολύ πιο νόστιμο) από εκείνον που μπορείτε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ. Χρειάζεται περίπου μια μέρα για να τον παρασκευάσετε (ευτυχώς δεν απαιτείται η παρουσία σας καθ’ όλη την προετοιμασία), και στο τέλος της ίδιας ημέρας θα έχετε στη διάθεσή σας αρκετό τοματοπολτό για να χρησιμοποιήσετε σε αρκετές συνταγές σας. Το χειροποίητο αξίζει την προσπάθεια κάθε φορά.

0196944bdf32d42045ca293244a2db0db672ebc0

 

Χειροποίητος vs έτοιμος τοματοπολτός

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας τον τοματοπολτό ως κάτι πολύ βασικό που πρέπει να υπάρχει στο ντουλάπι μας, και το οποίο συχνά βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ υπό τη μορφή κονσέρβας ή και χάρτινης συσκευασίας για ευκολότερη διανομή. Όσο για τις πιο παραδοσιακές εκδοχές τοματοπολτού που συνηθίζουν να πωλούνται στο μανάβικο, αποτελούν απλώς δοχεία πυκνού και συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας.

Ωστόσο, όταν παρασκευάζετε οι ίδιοι τον τοματοπολτό σας, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε και κατά συνέπεια την γεύση του τελικού προϊόντος. Σιγο-μαγειρεύοντας τον πολτό σας έχετε επίσης τη δυνατότητα να του προσδώσετε μια ιδιαίτερα γεμάτη και πλούσια γεύση, διαφορετική από οποιοδήποτε έτοιμο τοματοπολτό έχετε δοκιμάσει.

b0816d22b4a81f6995629797f3a09feabe8dce68

 

Διαλέγοντας τις κατάλληλες ντομάτες για τον τοματοπολτό σας

Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας: παρόλο που οποιαδήποτε ντομάτα θα μπορούσε γίνει πολτός, το είδος της ντομάτας είναι εκείνο που μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά στην τελική δημιουργία σας. Θέλουμε ντομάτες ώριμες, κατακόκκινες και ζουμερές που να τις νιώθουμε βαριές στο χέρι, αλλά όχι παραγινωμένες.

7926d76b137803a8d2b63cd7315e0722dd26423c

 

Τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τον σπιτικό τοματοπολτό

Ο σπιτικός τοματοπολτός ταιριάζει απόλυτα σε κάθε παραδοσιακή δημιουργία όπως είναι για παράδειγμα όλων των ειδών οι σούπες, το στιφάδο αλλά και τα καυτερά φαγητά. Παρόλο που το παρατεταμένο ψήσιμο του τοματοπολτού μπορεί να κάνει ιδιαίτερα έντονη την αίσθηση και τη γεύση της ντομάτας, μπορεί επίσης να τον κάνει και μια γευστικότατη επιλογή για συνδυασμό με αποξηραμένο (παξιμάδια) ή ψημένο ψωμί επικαλυμμένο με φρέσκο τυρί ρικότα ή στολισμένο μέσα σε μια ομελέτα από σπανάκι.

Η συνταγή για τον σπιτικό τοματοπολτό

Για 590-710ml τοματοπολτού

Τι θα χρειαστείτε

Συστατικά

  • 4.5 κιλά ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές του γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • Μισή κουταλιά του γλυκού κιτρικό οξύ

Εξοπλισμός

  • Μαχαίρι του σεφ
  • Επιφάνεια κοπής
  • Μεγάλο τηγάνι
  • Μύλος φαγητού ή κόσκινο

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Κόψτε τις ντομάτες σας σε τέταρτα.
  3. Αλλείψτε τις τομάτες με ελαιόλαδο: ανακατέψτε τις κομμένες τομάτας και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σιγοβράστε για λίγο το μείγμα. Μαγειρέψτε το μείγμα έως ότου οι τομάτες σας να γίνουν μαλακές και η φλούδα να αρχίσει να αποκολλάται, αφήνοντας μόνο την «σάρκα» της τομάτας.
  4. Περάστε τις τομάτες μέσα από ένα κόσκινο: Περάστε το ζεστό μείγμα τομάτας μέσα από ένα κόσκινο ώστε να διαχωρίσετε τα κομμάτια φλούδας ή τους περιττούς σπόρους από το μείγμα σας. Έπειτα, προσθέστε το αλάτι και το κιτρικό οξύ στο μείγμα σας, και κρατήστε τα περιττά κομμάτια φλούδας και σπόρους από τον πολτό σας για χρήση αλλού.
  5. Χωρίστε τον τοματοπολτό σας σε δύο μεγάλα κομμάτια από λαδόκολλα. Σε αυτό το σημείο, θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο τηγάνι αλλά θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί ο πολτός με αυτό τον τρόπο.
  6. Ψήστε τον τοματοπολτό έως ότου να συρρικνωθεί και να πάρει τη μορφή πάστας: Τοποθετήστε τις δύο λαδόκολλες μέσα στο φούρνο. Ελέγχετε το φούρνο σας ανά 30 λεπτά, ανακατεύοντας το μείγμα και αλλάζοντας θέση στις λαδόκολλες προκειμένου να συρρικνωθεί η τοματόπαστα ομοιόμορφα. Με το πέρασμα του χρόνου, το μείγμα θα συρρικνωθεί σε σημείο κατά το οποίο δεν θα καλύπτει πλέον όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας. Σε αυτό το σημείο, πάρτε το μείγμα από την μια λαδόκολλα και ρίξτε το στην άλλη, συνδυάζοντας όλο το διαθέσιμο μείγμα σε μια ενιαία πλέον λαδόκολλα. Συνεχίστε το ψήσιμο.
  7. O τοματοπολτός σας θα είναι έτοιμος από τη στιγμή που θα έχει πάρει ένα λαμπερό και κεραμιδί χρώμα, και θα έχει συρρικνωθεί τουλάχιστον στο μισό του ( χρειάζεται 3 με 4 ώρες). Σε αυτό το σημείο δεν θα έπρεπε να υπάρχει νερό ή υγρασία που να έχει απομείνει στον τοματοπολτό σας. Για να επιτευχθεί αυτό, συνήθως χρειάζονται περίπου 3 με 4 ώρες, με τον χρόνο φυσικά να εξαρτάται από το πόσο ζουμερές ήταν οι τομάτες που αρχικά επιλέξατε.
  8. Χωρίστε τον τοματοπολτό σας σε βαζάκια των 120 ml περίπου, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά κενό χώρο από το καπάκι τους.

bfbee0f99e551d4031378b37cce80acf9e07648f

 

Επιλογή συντήρησης νούμερο 1

Κάνετε ένα καυτό «μπάνιο» στον τοματοπολτό σας: Τοποθετήστε το βάζο με τον τοματοπολτό σας κλειστό μέσα σε νερό που βράζει και αφήστε το εκεί για 15 λεπτά. Αυτό ‘κονσερβοποιεί’ το βαζάκι και προσφέρει έναν ιδανικό τρόπο συντήρησης.

5e905f653406cd1799863f45a931fd015c8cecc7

 

Επιλογή συντήρησης νούμερο 2

Διατηρήστε τον τοματοπολτό σας στο ψυγείο ή την κατάψυξη: εάν δεν προτιμάτε την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να τοποθετήσετε τον πολτό σας στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Μοιράστε το τελικό μείγμα σε καθαρά βαζάκια. Συμπληρώστε πάνω από κάθε βαζάκι μια στρώση ελαιόλαδου και έπειτα τοποθετήστε τα στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Δεδομένου ότι διατηρείτε τον πολτό σας επαρκώς καλυμμένο από το λάδι και ότι χρησιμοποιείτε πάντα ένα πολύ καθαρό κουτάλι για να παίρνετε τον πολτό από μέσα, θα σας κρατήσει στο ψυγείο για 3 με 4 εβδομάδες. Ωστόσο, εάν τοποθετηθεί στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για πολύ περισσότερο έως και 9 ολόκληρους μήνες.

Παραπομπές

McClellan, Marisa. TheKitchn.com – ‘How To Make Tomato Paste.’ Web.

Φωτογραφίες από την πηγή.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.