Συνταγές

Παπαρδέλες με σάλτσα βοδινού

shutterstock_539780836

Οι συνταγές που θα βρείτε στο MyCare περιέχουν μόνο φυσικά υλικά και συστήνονται στα πλαίσια μίας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινής διατροφής.

Η αυθεντική συνταγή της μακαρονάδας bolognese δεν είναι με κιμά αλλά με κομμάτια κρέατος. Ακολουθεί μία λαχταριστή συνταγή του αγαπημένου πιάτου που αρκεί για δύο διαφορετικά γεύματα.

Βοδινό κατσαρόλας με καρότα – η βάση για τη σάλτσα

Χρόνος Προετοιμασίας: 35 λεπτά / Χρόνος Μαγειρέματος: 3 ώρες / Μερίδες Σερβιρίσματος : 8

Υλικά

  • Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • 1½ κιλό Βοδινό κρέας κομμένο σε κομμάτια
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 600 γραμμάρια καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Κόκκινο κρασί (περίπου 175ml / 6fl oz)
  • 850ml σπιτικό ζωμό βοδινού ή νερό
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Λίγο θυμάρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Βάζουμε το βόειο κρέας σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και καρυκεύματα της επιλογής μας και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθεί καλά. Τηγανίζουμε σε παρτίδες, προσθέτοντας περισσότερο λάδι, αν είναι απαραίτητο, μέχρις ότου ροδίσουν όλα τα κομμάτια. Μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.

Προσθέτουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι και τα καρότα. Καλύπτουμε και μαγειρεύουμε απαλά για 10-12 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και μεγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό, στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα πάνω από το κρέας. Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό, τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι, αλάτι, και μόλις βράσει, καλύπτουμε και σιγοβράζουμε απαλά για 2 ½ ώρες μέχρι το κρέας να είναι πολύ τρυφερό. Εάν η σάλτσα φαίνεται λίγο αραιή, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε έως ότου δέσει.

Η μισή ποσότητα θα χρησιμεύσει για τις παπαρδέλες. Την υπόλοιπη μπορούμε να την καταψύξουμε ή να την κρατήσουμε για την επόμενη μέρα.

shutterstock_116013013

 

Παπαρδέλες με σάλτσα βοδινού

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά / Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά / Μερίδες Σερβιρίσματος : 4

Υλικά

  • Η μισή ποσότητα βοδινού κατσαρόλας
  • 400 γρ χυμό ντομάτας
  • 500 γρ παπαρδέλες
  • Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τη μισή ποσότητα του βοδινού κατσαρόλας που φτιάξαμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και χρησιμοποιούμε 2 πιρούνια για να τεμαχίσουμε το βόειο κρέας. Είναι πολύ μαλακό και θα διαχωριστεί εύκολα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αφήνουμε να πάρει μία βράση και στη συνέχεια μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

shutterstock_178166945

 

Βάζουμε λίγη σάλτσα πάνω σε κάθε μερίδα ζυμαρικών, ή την ανακαταεύουμε μαζί με τα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα για το σερβίρισμα.

Σημειώσεις MyCare:

  1. Για μέγιστα θρεπτικά οφέλη επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα. Η παρουσία αντιοξειδωτικών στα βιολογικά λαχανικά και φρούτα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ό,τι στα συμβατικά (1), αλλά και στο κρέας, η απουσία χημικών ουσιών που στο συμβατικό κρέας προκύπτουν ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών μεθόδων εκτροφής των ζώων, είναι καθοριστική για τη χρησιμότητά του στον ανθρώπινο οργανισμό.
  2. Για τον χυμό ντομάτας μπορούμε να ‘περάσουμε’ φρέσκιες ντομάτες από το μπλέντερ ή να χρησιμοποιήσουμε συσκευασμένο χυμό, όχι όμως σε κονσέρβα κατά προτίμηση γιατί ο όξινος χαρακτήρας της ντομάτας ‘τραβάει’ βλαβερά στοιχεία από τα τοιχώματα της κονσέρβας (Bisphenol A ή BPA).
  3. Ζωμό είναι προτιμότερο να φτιάξουμε μόνοι μας και να έχουμε μία ποσότητα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για χρήση ανά πάσα στιγμή. Διαφορετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλό νερό.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.