Διατροφή υγεία

Μήπως τελικά φταίει η ζάχαρη για την υψηλή χοληστερίνη;

Ανάγνωση σε 2′

Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, ίσως νομίζετε οτι τροφές υψηλές σε χοληστερίνη όπως είναι τα αυγά ή οι γαρίδες είναι ό,τι χειρότερο για τη χοληστερίνη σας. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

shutterstock_171828170

 

Το πρόβλημα δεν είναι η χοληστερίνη που υπάρχει στα τρόφιμα. Το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο σώμα μας παράγεται μέσα μας και δεν προέρχεται από τη διατροφή μας. Οπότε, το ζητούμενο δεν είναι η αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν χοληστερίνη, αλλά η αποφυγή των τροφίμων που ωθούν το σώμα μας να δημιουργεί χοληστερίνη.

Ποιος είναι λοιπόν ο πιο ισχυρός βοηθός στην παραγωγή χοληστερίνης μέσα στο σώμα μας;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι η ζάχαρη!

Όταν λέμε ζάχαρη, εννοούμε τα πρόσθετα σάκχαρα και τους απλούς υδατάνθρακες που μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε ζάχαρη στο σώμα μας. Μη σκέφτεστε μόνο τα γλυκά (όπως κέικ, μπισκότα, καραμέλες και άλλα επιδόρπια), αλλά και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ή παρασκευάζονται από επεξεργασμένους κόκκους όπως το άσπρο ρύζι, τα ψωμιά και τα ζυμαρικά.

Όλοι οι υδατάνθρακες απορροφώνται από το σώμα μας ως ζάχαρη. Και όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν (όπως μετά την κατανάλωση μίας φέτας ψωμιού), το σώμα ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ζωτικής σημασίας ορμόνη που εξασφαλίζει ότι η ζάχαρη αποθηκεύεται στο σώμα μας για χρήση μεταξύ των γευμάτων. Αλλά δεν ευθύνεται μόνο για την αποθήκευση της ζάχαρης. Βάζει όλο το σώμα μας σε ‘λειτουργία αποθήκευσης.’

Και ποιά είναι η μορφή της χοληστερίνης που αποθηκεύεται; η LDL ή αλλιώς η κακή χοληστερίνη. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης ανεβαίνουν τότε ανεβαίνει και η LDL. Ενώ η μη αποθηκεύσιμη μορφή χοληστερίνης είναι η HDL ή αλλιώς η καλή χοληστερίνη. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης ανεβαίνουν, τότε η HDL μειώνεται.

Και τί γίνεται στην περίπτωση που έχουμε αποθηκεύσει όσα σάκχαρα μπορούσαμε και υπάρχει ακόμα περίσσεια σακχάρων που κυκλοφορεί στο αίμα μας; Η ινσουλίνη βοηθά ώστε αυτή η περίσσεια να μετατραπεί σε λίπος. Το αποτέλεσμα; Ανεβαίνουν τα τριγλυκερίδια (λίπος) στο αίμα.

Μερικά από τα χειρότερα προφίλ ατόμων με υψηλή χοληστερίνη είναι σε άτομα που κάνουν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής χοληστερίνης, αλλά δεν δίνουν προσοχή στην ποσότητα ή την ποιότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν. Αντί να τρώνε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, τρώνε ποπ κορν διαίτης και ψωμί, ζυμαρικά και μπισκότα χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη.

shutterstock_552400660

 

Αλλά για να το ξεκαθαρίσουμε, η ζάχαρη που προκύπτει φυσικά, όπως και στα φρούτα, έχει μια πολύ διαφορετική επίδραση στη βιοχημεία μας. Η ζάχαρη που έχει τη μορφή ενός πλήρους τροφίμου (όπως ένα μήλο) απορροφάται σιγά – σιγά επειδή απαιτείται περισσότερος χρόνος για να χωνευθεί ένα μήλο και έτσι τα επίπεδα ινσουλίνης παραμένουν πιο σταθερά. Φυσικά μιλάμε για ένα ολόκληρο μήλο (όχι για χυμό ή σιρόπι που απορροφώνται πολύ γρήγορα). Οπότε, όταν τρώμε υδατάνθρακες, καλό είναι να προσπαθούμε να προτιμούμε τρόφιμα στην αρχική τους μορφή ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτή (πλήρη τρόφιμα και δημητριακά). Αυτό θα μάς βοηθήσει να κρατήσουμε υπό έλεγχο τα επίπεδα ινσουλίνης και χοληστερίνης στο σώμα μας.

shutterstock_548470540

 

Παραπομπές

Klodas, Elizabeth MD, FACC. WebMD – ‘How Sugar Really Affects Your Cholesterol.’ Web.

Σημείωση MyCare: Χοληστερίνη και χοληστερόλη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.