υγεία

Κινητά: το μεγαλύτερο ανθρώπινο πείραμα σε εξέλιξη;

Ανάγνωση σε 5′

Στις 31 Μαΐου του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι δυνατό να προκαλέσει καρκίνο, βάζοντάς τα στην ίδια κατηγορία με το μόλυβδο και τους ρύπους των αυτοκινήτων.

Μια αναθεωρημένη μελέτη που διενεργήθηκε από 31 επιστήμονες σε 14 διαφορετικές χώρες, συνέλεξε αποδεικτικά στοιχεία που φανερώνουν αύξηση σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου (όπως γλοίωμα και ακουστικό νεύρωμα), μορφές καρκίνου οι οποίες χρειάζονται κάποιο χρόνο για να αναπτυχθούν.

Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και φοβούνται πως η μακροχρόνια χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί στο μέλλον να συνδεθεί με περισσότερους καρκίνους τέτοιας μορφής.

Τα κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να λειτουργήσουν, χρησιμοποιούν σήματα που βρίσκονται στο φάσμα των μικροκυμάτων. Η αόρατη ροή των σημάτων ραδιοσυχνότητας έχει την ικανότητα να διαπερνά το σώμα μας όσο κρατάμε μια συσκευή κοντά στο αυτί μας.

Μαζί με την μακροχρόνια πιθανότητα για εμφάνιση κάποιας μορφής καρκίνου, υπάρχει επίσης και η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων όπως η αρνητική επιρροή στη λειτουργία της γνωστική μνήμης, ο αποπροσανατολισμός και οι ζαλάδες.

shutterstock_274722656

 

Παρακάτω θα εξηγήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προφυλάξετε τον εαυτό σας από μια σύγχρονη απαραίτητη συνήθεια όπως είναι αυτή της χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

1. Βρείτε την ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ευκολίας.

Καθώς υπάρχουν άφθονες μελέτες που υποδεικνύουν την πιθανή σύνδεση αρκετών παρενεργειών με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, υπάρχουν αρκετές, επίσης, που αντικρούουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας σε ένα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητα και παρεξηγήσεις.

Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε κάτι που προσφέρει ευκολία έως ότου αυτό αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία μας, οπότε μπορούμε να πούμε πως αυτή η «αβεβαιότητα» έχει λειτουργήσει υπέρ των κινητών τηλεφώνων, επιτρέποντας την αυξανόμενη χρήση τους.

Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα κατανοητό καθώς τα κινητά τηλέφωνα είναι όντως ιδιαίτερα βολικά: μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε ανά πάσα στιγμή με οποιονδήποτε θελήσουμε ανά τον κόσμο, και μας δίνουν τη δυνατότητα να δουλέψουμε από οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε.

Ωστόσο, αποτελούν και το μεγαλύτερο ανθρώπινο πείραμα σε εξέλιξη.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 2 με 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι που λαμβάνουν καθημερινά το 70-80% της ακτινοβολίας που εκπέμπει ένα κινητό τηλέφωνο, η οποία διαπερνά το ίδιο τους το κρανίο με άγνωστες για την ώρα συνέπειες για το μέλλον.

Όταν λοιπόν συγκρίνετε την ευκολία που μπορεί να σας προσφέρει ένα κινητό τηλέφωνο με τις αμφισβητήσιμες αλλά πιθανές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία σας, θα ήσασταν διατεθειμένοι να πάρετε αυτό το ρίσκο;

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο του επιπέδου έκθεσής σας στις εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων των κινητών τηλεφώνων, θα αποτελούσε μια καλή μέθοδο πρόληψης ενός ενδεχόμενου κινδύνου.

2. Χρησιμοποιήστε ενσύρματο τρόπο επικοινωνίας όπως είναι το σταθερό τηλέφωνο.

shutterstock_235436341

 

Προσπαθήστε να μεταφέρετε το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας σας από το κινητό στο σταθερό σας τηλέφωνο.

Εάν γνωρίζετε από πριν πως ένα συγκεκριμένο τηλεφώνημα θα διαρκέσει για αρκετό χρόνο, πραγματοποιήστε από το σταθερό σας τηλέφωνο. Εάν πάλι σας αρέσει να περπατάτε όσο μιλάτε μέσα στο σπίτι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τον παλιό κλασικό τρόπο με ένα μακρύτερο καλώδιο.

Η γενικότερη ιδέα περιλαμβάνει μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους σας να μεταφέρετε τουλάχιστον τις μεγαλύτερες κλήσεις σας στο σταθερό σας ενσύρματο τηλέφωνο.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε ακόμα και ένα ασύρματο σταθερό τηλέφωνο για το σπίτι, καθώς διαθέτουν και εκείνα τις δικές τους πιθανότητες αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Για παράδειγμα, οι ασύρματες οικιακές τηλεφωνικές συσκευές εκπέμπουν σήματα ραδιοσυχνοτήτων ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται.

3. Περιορίστε τη διάρκεια των κλήσεων που πραγματοποιείτε στο κινητό σας τηλέφωνο.

Η παρατεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου αυξάνει τα επίπεδα έκθεσής σας στην ακτινοβολία που εκπέμπει η συσκευή σας.

Υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν πως ακόμα και 2 λεπτά ομιλίας είναι αρκετά για να αλλάξουν τη φυσική ροή ηλεκτρισμού εντός του ανθρώπινου εγκεφάλου, έως και 1 ώρα μετά το τέλος της κλήσης.

Μειώνοντας το χρόνο που ξοδεύετε στη χρήση του κινητού σας τηλεφώνου, αφήνοντάς το μόνο για χρήση σε περιπτώσεις μεγαλύτερης ανάγκης, θα καταφέρετε να περιορίσετε σε σημαντικό βαθμό την έκθεσή σας στην ακτινοβολία του.

Απενεργοποιήστε και κρατήστε το στην τσάντα ή το σακίδιό σας. Με αυτό τον τρόπο θα είναι μακρυά από το σώμα σας αλλά ταυτόχρονα κοντά σας για την ώρα που θα χρειαστεί να το χρησιμποιήσετε.

4. Χρησιμοποιήστε μια hands free συσκευή ή ένα ασύρματο ακουστικό για να αυξήσετε την απόσταση ανάμεσα στο κινητό τηλέφωνο και το κεφάλι σας.

shutterstock_274450253

 

Η καλύτερη προσέγγιση στην ασφαλή χρήση ενός κινητού τηλεφώνου, αφορά τη δημιουργία απόστασης μεταξύ του κεφαλιού και της συσκευής που εκπέμπει την ακτινοβολία.

Μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε την λειτουργία της ανοιχτής ακρόασης όπου είναι αυτό δυνατό. Η λειτρουγία της ανοιχτής ακρόασης αποτελεί μια καλή επιλογή καθώς σας επιτρέπει να μιλάτε ενώ έχετε μακρυά το τηλέφωνο από το στόμα σας.

●    Αντικαταστήστε όπου είναι δυνατό τις κλήσεις με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσετε το κινητό μακρυά από το κεφάλι σας για περισσότερο χρόνο. Ωστόσο, ακόμα και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων θα έπρεπε να διατηρείται στο ελάχιστο, με τη συσκευή να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο μακρυά από το σώμα σας.

●    Κρατήστε το κινητό τηλέφωνο στο χέρι σας όσο περιμένετε να πραγματοποιηθεί η κλήση και χτυπάει η γραμμή. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας όσο προσπαθούν να «συνδεθούν» με μια άλλη συσκευή. Συνεπώς, κρατήστε το κινητό στο χέρι σας κοιτάζοντας την οθόνη προκειμένου να καταλάβετε πότε θα χρειαστεί να μιλήσετε.

5. Παραμείνετε ακίνητοι όσο μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο.

Εάν μετακινήστε και τατυτόχρονα μιλάτε στο τηλέφωνο, τότε το τελευταίο χρειάζεται να ξοδέψει περισσότερη ενέργεια για να κρατήσει τη σύνδεσή του σταθερή.

Αυτό ισχύει τόσο για όταν είσαστε έξω και περπατάτε, όσο και για την ώρα που μιλάτε μέσα στο αυτοκίνητο. Καθώς κινείστε, το κινητό σας τηλέφωνο ουσιαστικά συνεχίζει να ψάχνει για την πιο κατάλληλη κεραία στην περιοχή, εκπέμποντας περισσότερη ακτινοβολία.

6. Απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο όσο δεν το χρησιμοποιείτε.

shutterstock_265632770

 

Ακόμα και όταν βρίσκεται σε αναμονή, ένα κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακόμα μια ποσότητα ακτινοβολίας.

Ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί όσο ένα κινητό είναι κλειστό. Επίσης, μην μεταφέρετε το κινητό κρατώντας το κάπου κοντά στο σώμα σας, αλλά τοποθετήστε στο στην τσάντα ή το σακίδιό σας.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για όσους από εσάς έχετε συνηθίσει να το τοποθετείτε στην τσέπη του παντελονιού σας η οποία είναι αρκετά κοντά στα γεννητικά σας όργανα.

Σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες που συνήθιζαν να τοποθετούν το κινητό τους τηλέφωνο στην μπροστά τσέπη του παντελονιού τους, υπέδειξε πως οι τελευταίοι παρουσίαζαν 30% μείωση στην πυκνότητα του σπέρματός τους.

Συνεπώς, Θα ήταν καλό να κρατήσετε το κινητό σας τηλέφωνο μακρυά από όλα τα όργανα ζωτικής σημασίας για το σώμα σας (καρδιά, συκώτι κτλ).

7. Σκεφτείτε είτε την πλήρη απαγόρευση του κινητού τηλεφώνου στα παιδιά σας, είτε τον περιορισμό της χρήσης του μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Κρατήστε στο μυαλό σας πως τα παιδιά είναι περισσότερο ευαίσθητα στην ακτινοβολία που εκπέμπει έναν κινητό τηλέφωνο.

Το κρανίο που περιβάλλει τον εγκέφαλό τους είναι λεπτότερο και ο εγκέφαλός τους δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την ανάπτυξή του.

Επιπρόσθετα, λόγω της διαδικασίας ανάπτυξης στην οποία βρίσκονται, οι συνάψεις των εγκεφαλικών τους κυττάρων πολλαπλασιάζονται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η ακτινοβολία ενδέχεται να έχει μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο.

8. Αγοράστε ένα κινητό τηλέφωνο με όσο το δυνατόν χαμηλότερο δείκτη ακτινοβολίας.

shutterstock_344138570

 

Κάποια κινητά είναι αρκετά καλύτερα από άλλα όσον αφορά τη θέση που κατέχουν στην κλίμακα ακτινοβολίας.

Όλοι μας, ως καταναλωτές έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων αγοράζοντας εκείνα που βρίσκονται όσο το δυνατόν χαμηλότερα στην κλίμακα αυτή.

●    Μπορείτε να δείτε από μόνοι σας την ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπει το κινητό σας τηλέφωνο τσεκάροντας το SAR του τηλεφώνου σας, από την επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. http://transition.fcc.gov/cgb/sar/

●    Όσο λιγότερο φανταχτερό και με λιγότερες λειτουργίες είναι ένα κινητό, τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζεται και για να δουλέψει, και συνεπώς εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλεί απογοήτευση σε εσάς που συνηθίζατε να παίζετε αρκετά παιχνίδια στο κινητό σας, αλλά σε τελική ανάλυση ακριβώς για αυτό το λόγο είναι που υπάρχουν τα λάπτοπ, οι παιχνιδοκονσόλες και τα iPad.

Παραπομπές

WikiHow.com – ‘How to Protect Yourself when Using a Cell Phone.’ Web.

Σημείωση MyCare: Οι μορφές καρκίνου με τις οποίες έχει συνδεθεί η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι μορφές που συχνά θέλουν 20 χρόνια να αναπτυχθούν (ώστε να διαγνωστούν). Επειδή οι έρευνες γύρω από τη χρήση κινητών συσκευών δεν υπερβαίνουν τα 20 χρόνια, εφόσον πρόκειται για μία σχετικά νέα τεχνολογία, είναι δύσκολο να βγουν αδιάσειστα συμπεράσματα που να προειδοποιούν τον γενικό πληθυσμό για τέτοιους σοβαρούς κινδύνους.

Παρολα αυτά, η γενική ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και οι όλο και πιο εκτενείς έρευνες γύρω από το θέμα αυτό, είναι αρκετές για να μάς πείσουν ότι ίσως αξίζει να λάβουμε τα μέτρα μας πριν να είναι αργά. Η εξορθολογισμένη χρήση, η συνεχής ενημέρωση γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί η υπέροχη αυτή τεχνολογία, αλλά και η ενημέρωση των γύρω μας είναι στα πλαίσια μίας υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.