υγεία

6 τρόποι να προστατευτούμε από την ακτινοβολία του κινητού

Ανάγνωση σε 1,5′

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου:

Χρησιμοποιήστε ακουστικά, ασύρματα ή ενσύρματα

Τα ακουστικά εκπέμπουν πολύ λιγότερη ακτινοβολία από τα τηλέφωνα. Επιλέξτε είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Οι εμπειρογνώμονες είναι ακόμα διχασμένοι ως προς το ποιά επιλογή είναι ασφαλέστερη. Ορισμένα ασύρματα ακουστικά εκπέμπουν συνεχή, χαμηλού επιπέδου ακτινοβολία, οπότε είναι θεμιτό να βγάζετε το ακουστικό από το αυτί σας όταν δεν είστε σε κλήση. Επίσης, η χρήση του τηλεφώνου σε ανοιχτή ακρόαση (speaker mode) μειώνει την ακτινοβολία στο κεφάλι.

Κρατήστε το κινητό μακριά από το κεφάλι

Κρατήστε το τηλέφωνο μακριά από το αυτί και το σώμα σας όταν μιλάτε. Εάν χρησιμοποιείτε ακουστικά, μην τοποθετείτε το τηλέφωνο στην τσέπη σας ή στη ζώνη σας όταν μιλάτε – τοποθετήστε το μέσα σε μία τσάντα, το πορτοφόλι σας ή σε κάποια κοντινή επιφάνεια. Το ποσοστό της ακτινοβολίας που απορροφάται από το κεφάλι και το σώμα μας μειώνεται δραματικά ακόμη και όταν το κινητό είναι σε μικρή απόσταση.

Προτιμήστε να στέλνετε μηνύματα αντί να μιλάτε

Τα τηλέφωνα εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία όταν στέλνουμε μηνύματα απ’ό,τι όταν μιλάμε. Τα μηνύματα κρατούν την ακτινοβολία μακριά από το κεφάλι μας.

Μιλάτε μόνο όταν το σήμα είναι ισχυρό

Λιγότερες γραμμές σήματος σημαίνουν ότι το τηλέφωνο πρέπει να προσπαθήσει πιο πολύ ώστε να μεταδώσει το σήμα του στην απομακρυσμένη κεραία. Οσο το δυνατόν, να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε κλήσεις όταν το τηλέφωνό σας έχει δυνατό σήμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η έκθεσή μας στην ακτινοβολία αυξάνεται δραματικά όταν το σήμα μας είναι αδύναμο.

shutterstock_190553639

 

Προστατέψτε τα παιδιά

Οι εγκέφαλοι των μικρών παιδιών μπορούν να απορροφήσουν διπλάσια ποσότητα ακτινοβολίας από τα κινητά απ’ό,τι αυτοί των ενηλίκων. Πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα ώστε να μπουν όρια στη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά και μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

shutterstock_245476804

 

Μην χρησιμοποιείτε αξεσουάρ περιορισμού της ακτινοβολίας

Διάφορα αξεσουάρ που μειώνουν την ακτινοβολία του κινητού όπως θήκες ή καλύμματα πληκτρολογίου μειώνουν την ποιότητα σύνδεσης του κινητού και αναγκάζουν το τηλέφωνο να μεταδώσει το σήμα του με μεγαλύτερη ενέργεια αυξάνοντας έτσι την ακτινοβολία.

Κάποια γεγονότα

  1. Τουλάχιστον έξι χώρες έχουν λάβει μέτρα προειδοποίησης των καταναλωτών ώστε να μειώσουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου και την έκθεσή τους σε ακτινοβολία, ειδικά για τα παιδιά.
  2. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως την επίδραση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις μελέτες εκείνες που υποδηλώνουν ότη η προφύλαξη συνιστάται.
  3. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι οι εγκέφαλοι των μικρών παιδιών απορροφούν διπλάσια ακτινοβολία από αυτούς των ενηλίκων.

Παραπομπές

Ewg.org – ‘EWG’s Guide to Safer Cell Phone Use.’ Web.

About the author

MyCare

Το MyCare είναι ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να ζούμε φυσικά με ασφάλεια, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα όλες τις δυνατότητες που μάς προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.